TEST FOOD DETECTIVE PROFESSIONAL
Test wykonywany jest podczas wizyty w gabinecie. Mechanizm testu polega na wykryciu metodą ELISA nadmiernej ilości charakterystycznych przeciwciał wytwarzanych wobec konkretnych białek pokarmowych we krwi pacjenta. Jest to diagnostyka alergii opóźnionej (znana jako nietolerancja typu III). Objawy alergii mogą pojawić się nawet kilka dni po spożyciu pokarmu, co utrudnia lub czasem uniemożliwia identyfikację rodzaju pożywienia, które nam szkodzi. Większość chorych nie zdaje sobie sprawy, że niektóre dolegliwości są skutkiem alergii na określone pokarmy.
Do badania pobiera się kroplę krwi z opuszka palca (podobnie jak w przypadku badania glukometrem). Wykrywa nietolerancję pokarmową w zakresie 45 produktów spożywczych. Wynik testu jest już po 45 minutach. Zalecenia przed badaniem: wypij szklankę wody, gdyż dobre nawodnienie organizmu pozwala na łatwiejsze uzyskanie krwi włośniczkowej z opuszka palca.
Po badaniu pacjent otrzymuje kartę z wynikiem. Możliwe jest również na życzenie opracowanie zaleceń lub jadłospisu eliminacyjnego 14 lub 28 dniowego w przypadku pozytywnego wyniku nietolerancji pokarmowej.
Testowane pokarmy (dotyczy podstawowego testu tj. na 45 produktów)
zboża | kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies |
orzechy i rośliny strączkowe |
migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja |
mięso | wołowina, wieprzowina, kurczak, jagnięcina |
ryby i owoce morza | ryby słodkowodne (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetki, krab, homar, małże), tuńczyk, białe mięso ryb (dorsz, flądra, łupacz |
warzywa | brokuły, kapusta, marchew, seler, ogórek, ziemniaki, por, papryka (czerwona, zielona i żółta) |
owoce | jabłko, melon, arbuz, grejpfrut, oliwki, pomarańcze, cytryny, truskawki, pomidory, oliwki |
inne | jajo całe, mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, drożdże, herbata |
DO OBJAWÓW NIETOLERANCJI POKARMÓW NALEŻĄ M.IN.:
- wzdęcia
- obrzęki tzw. „puchnięcie”
- zaparcia
- biegunka
- nieżyt żołądka
- zespół przewlekłego zmęczenia
- ból głowy
- skórka pomarańczowa – cellulit
- łzawienie oczu
- katar
- bezsenność
- zespół złego wchłaniania
- świąd skóry
- depresja
- zaburzenia nastroju
- zaburzenia koncentracji
- zawroty głowy
Nietolerancja pokarmowa może wiązać się z chorobami takimi jak: celiakia, fibromialgia (zespół chorobowy, charakteryzujący się uogólnionym bólem w układzie ruchu z występowaniem charakterystycznych punktów, wrażliwych na ucisk, któremu towarzyszy uczucie przewlekłego zmęczenia, uczucie sztywności oraz sen nie powodujący poczucia odpoczynku), czy zespół nadwrażliwości jelita grubego.